Tijdens Future Lighting 2024 komt een breed scala aan experts samen om de nieuwste ontwikkelingen en inzichten in de verlichtingswereld te delen. Voor deze derde editie gaan we een mooie samenwerking aan met Women in Lighting, een wereldwijd netwerk dat zich inzet voor de zichtbaarheid en ondersteuning van vrouwen in de lichtindustrie. We spraken met Carlijn Timmermans, ambassadeur van Women in Lighting in Nederland, over de missie van het initiatief en de waarde van inclusiviteit in de lichtsector.
Een brede missie voor inclusiviteit
Women in Lighting werd opgericht door Sharon Stammers en Martin Lupton van Light Collective in het Verenigd Koninkrijk, vanuit een eenvoudige maar prangende vraag: waarom zijn er zo weinig vrouwen zichtbaar in leidende posities binnen de verlichtingswereld? Carlijn vertelt: “Bij een grote conferentie in het verleden bleek dat van de 90 keynote-sprekers over de voorgaande jaren slechts 5 vrouwen waren. Dat was een wake-upcall voor hen, en zo ontstond Women in Lighting. “Het doel is om te onderzoeken hoe we meer vrouwen in zichtbare rollen kunnen krijgen en elkaar kunnen ondersteunen. Het gaat over inclusiviteit, niet om te zeggen dat mannen iets fout doen.”
Het platform richt zich niet alleen op lichtontwerpers, maar ook op aanverwante rollen in het lichtdomein zoals bijv lichttechnici, projectmanagers en marketingprofessionals in de verlichtingsindustrie. “Iedereen die met licht werkt, of dat nu in theater, architecturale verlichting of kantoorverlichting is, is welkom,” legt Carlijn uit. “We willen elkaar ontmoeten, van elkaar leren en kunnen doorverwijzen.”
Wereldwijde verbindingen en lokale acties
Women in Lighting begon bescheiden, maar is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk met ambassadeurs in 76+ landen. Ieder jaar op 8 maart, de Internationale Vrouwendag, vindt een wereldwijde (online) bijeenkomst plaats waarin leden en ambassadeurs van over de hele wereld samenkomen. Carlijn vertelt: “In de afgelopen jaren is er bijvoorbeeld een 24-uurs online evenement georganiseerd met deelnemers vanuit verschillende tijdzones. Daarnaast organiseren de lokale ambassadeurs gedurende het jaar bijeenkomsten en activiteiten, afhankelijk van wat er speelt in de markt en de mogelijkheden.”
Dit streven naar wereldwijde verbinding en kennisdeling heeft Women in Lighting stevig verankerd als een platform waar vrouwen zich gehoord en ondersteund voelen, en dat dringt ook door naar andere vakgebieden. “In Nederland is de man-vrouwverhouding in ons vakgebied ogenschijnlijk best goed verdeeld, maar in (h)erkenning zijn er nog grote stappen te zetten. Het is heel waardevol om vrouwen in het licht wereldwijd meer op de kaart te zetten,” aldus Carlijn.
Diversiteit aan vakkennis en samenwerking
Women in Lighting stimuleert samenwerking tussen professionals met verschillende achtergronden en expertise. “Het mooie aan dit netwerk is dat je niet alleen leert van andere lichtontwerpers, maar ook van experts uit andere vakgebieden die raakvlakken hebben met licht en donkerte zoals bijvoorbeeld biologen, ecologen en architecten,” legt Carlijn uit. “Licht is veelomvattend. Het gaat niet alleen om een lampje ophangen; er komt heel wat expertise bij kijken. Door samen te werken met mensen uit andere disciplines kijken we kritischer naar de ervaring van licht en de effecten van licht op zowel mensen als de natuur.”
De aandacht voor duurzaamheid en het behoud van dark skies is ook een belangrijk onderwerp in de sector. “Duurzaamheid en circulariteit zijn thema’s die blijven spelen. We willen niet alleen energiezuinige verlichting, maar ook bewust kijken naar de impact van licht op het milieu en de nachtelijke omgeving,” zegt Carlijn. “Laten we de technologie en innovaties inzetten om licht op een bewustere manier toe te passen.”
Women in Lighting op Future Lighting
Future Lighting biedt een uniek platform voor Women in Lighting om hun visie verder te delen en nieuwe connecties te leggen. Carlijn benadrukt het belang van dit event: “Future Lighting brengt een breed spectrum van professionals en partijen samen, ook minder bekende spelers die juist interessante inzichten en producten kunnen delen. Voor Women in Lighting is het waardevol om hier aanwezig te zijn en de diversiteit in de sector zichtbaar te maken.”
Met drie ambassadeurs vertegenwoordigd en de deelname van sprekers zoals Sabine De Schutter, wordt de missie van Women in Lighting op Future Lighting stevig ondersteund. “We zijn ambitieus en willen met Women in Lighting bijdragen aan een inclusieve toekomst in het vakgebied,” besluit Carlijn. “Future Lighting sluit met zijn thema en doelstelling perfect aan op onze visie: het biedt ons een podium om het gesprek over inclusiviteit en samenwerking naar een hoger niveau te tillen.”