Hoe ontwerp je verlichting in de openbare ruimte in de wetenschap dat in 2040 een kwart van de Nederlandse bevolking ouder is dan 65 jaar en het aantal mensen met een visuele beperking is verdubbeld. Die vraag beantwoordt Frouck de Boer op Future Lighting. Zij is Senior adviseur Toegankelijkheid bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen.
De Boer beantwoordt de vraag welke invloed licht en verlichting heeft op het verminderd visueel functioneren. “We hebben het niet alleen over mensen met een visuele beperking, maar ook over senioren die door ouderdom minder goed gaan zien en meer hinder krijgen van licht. Ook andere subgroepen, zoals mensen die prikkelgevoeliger zijn of mensen met een niet aangeboren hersenletsel kunnen meer last hebben van licht.”
Volgens Frouck de boer zorgt goede verlichting voor een veilig, bruikbaar, comfortabel, toegankelijk en toekomstgericht gebouw, terwijl te heldere of open armaturen, ramen zonder raamwering of te donkere gangen zorgen voor onrust, verblinding, negatief welbevinden of verminderde prestaties.
Straatbeeld van de toekomst
“Door de vergrijzing ontstaat een heel ander straatbeeld in de toekomst”, vertelt Frouck de Boer. “Dit vraagt ook veel van de fysieke en openbare ruimte. Waar houd je rekening mee als je een ontwerp maakt? Ik neem het publiek op Future Lighting mee in de wereld van visuele toegankelijkheid en verlichting.”Visio Zicht op Toegankelijkheid (VZoT) is een onderdeel van Koninklijke Visio en richt zich op fysieke toegankelijkheid van binnen- en buitenruimte en is betrokken bij diverse onderzoeken en advieswerkzaamheden zowel in de openbare ruimte als bij (nieuwe)gebouwen.