Het Nederlandse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), met vestigingen in Tilburg en Waalwijk, is één van de topklinische ziekenhuizen van Nederland.
Het ETZ wenst de Nederlandse klimaatdoelstellingen te behalen en wil gefaseerd tegen 2030 de CO2-uitstoot halveren. Eén van de speerpunten is het energiezuiniger maken van de verlichting in alle gebouwen op de verschillende locaties. De eerste stap is gezet door de verlichting in de gangen van het bestuursgebouw in Tilburg te vernieuwen.
Zo’n vernieuwingsoperatie kan grote gevolgen hebben en leiden tot een grootschalig renovatieproject. Door de bestaande plafondconstructie in het gebouw houdt een volledige vervanging van de lichtarmaturen een totale renovatie van het plafond in.
Dankzij de refurbishmentoplossingen van ETAP blijft de impact van de werken beperkt. Alleen de lampen en reflectoren van de oorspronkelijke ETAP-armaturen met fluorescentielampen maken plaats voor U7-ledmodules met LED+LENSTM-technologie. Er zijn dus geen ingrijpende werken aan het plafond nodig.
Door deze ingreep zet het ETZ een eerste stap naar een verduurzaming van haar verlichting. Het energieverbruik daalt met 39%, van 36W naar 22W per armatuur. Bijkomend regelen daglichtsensoren de intensiteit van het licht afgestemd op het aanwezige daglicht. Dit levert een extra besparing in energieverbruik op. Als surplus neemt het comfort toe. De U7 verspreidt namelijk een veel egaler licht.
De kleur van de 65 geïnstalleerde ledmodules benadert de kleur van het plafond en zorgt voor een mooie, geïntegreerde uitstraling. Bovendien zorgt de refurbishmentoplossing voor een esthetische uniformiteit met de aangrenzende ruimtes van het ziekenhuis waar nieuwe U7-armaturen voor comfortabel licht zorgen. Met een garantieperiode van 5 jaar kan ETZ zorgeloos uitkijken richting 2030.