Intelligente museaverlichting op maat
Luxendi

Intelligente museaverlichting op maat

Beleving opwaarderen met licht

Deel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

In het Gruuthusemuseum vertellen majestueuze wandtapijten, unieke gotische glasramen, sprekende portretten en kunstzinnig porselein en zilver het verhaal van drie cruciale periodes in de rijke Brugse geschiedenis. Dit gebeurt in een bijzondere sfeer die sereniteit en warmte uitstraalt. “Een hoofdrol is hierbij weggelegd voor een aangepaste verlichting”, aldus coördinator Aleid Hemeryck. “De verlichting brengt de kunstobjecten en het gebouw tot leven. In zowat elk museum maakt of kraakt ze de beleving. Een uitgedokterd verlichtingsconcept is bovendien cruciaal voor het maximale behoud van de collectie. Oude kunstwerken zijn bijzonder gevoelig voor licht, waardoor een reëel risico op schade ontstaat indien ze te lang te intens worden belicht.”

Een uitgekiende verlichting moest in het Gruuthusemuseum worden gecombineerd met duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Joost De Beij, lichtadviseur, voegde nog een ‘smart’ laagje toe, verlichtingstoestellen van het Schotse Stoane Lighting dat Xicato ledcomponenten gebruikt.
Die hebben enkele unieke eigenschappen. Zo blijven de lichtstroom en kleurconsistentie gedurende de volledige levensduur beter behouden dan bij de meeste andere leds op de markt. Voor musea is dat een bijzondere troef omdat licht daar niet louter functioneel is: de verlichting beïnvloedt de manier waarop de kunst wordt ervaren. Verder zijn in deze ledmodules tal van sensoren ingebouwd. Enerzijds beschermen deze de leds, onder meer door temperatuurmonitoring. Anderzijds laten de sensoren toe om extra functionaliteit voor de verlichting én andere toepassingen te creëren. Zo laten de ingebouwde beacons locatiegebonden diensten toe. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan een applicatie die op de smartphone of tablet van de bezoekers informatie geeft over het kunstobject waar ze voor staan. Lees alles over dit project en de gebruikte componenten op de website van Luxendi.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht